8 de maig: Dia Internacional de la creu Roja i la Mitja Lluna Roja

En aquest dia assenyalat, la institució humanitària vol agrair la tasca del voluntariat, socis i equip tècnic, indispensables del moviment arreu del món. Al Barcelonès Nord, la primera assemblea de Creu Roja es va constituir el 1902, i va ser a Badalona, la qual constava d’un consultori mèdic.

Amb el lema “Arreu per tothom”, el 8 de maig se celebra la tasca dels milions de membres que formen el Moviment de la Creu Roja i la Mitja Luna Roja a tot el món per desenvolupar accions d’ajuda humanitària i d’atenció a les persones. L’eficàcia d’aquestes accions és possible gràcies a la proximitat i l’organització a nivell local característica de Creu Roja, que permet tenir un abast d’intervenció més gran, més immediatesa en la resposta i una detecció més acurada de les necessitats de les persones que atenem.

Aquesta efemèride vol recordar també els principis i la història de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, que va néixer per iniciativa del suís Henry Dunant fa més de 150 anys, l’any 1863, i que actualment està present a 187 països.

Creu Roja al Barcelonès Nord

Des de l’Assemblea Comarcal de Barcelonès Nord atenem les persones del territori a través de serveis preventius i de socors, amb projectes d’atenció a les persones grans, d’atenció i suport a les famílies i infants en situació de vulnerabilitat, d’atenció a les necessitats bàsiques de persones en situació de risc, d’atenció a persones refugiades i immigrants, així com projectes d’ocupació destinats a millorar les capacitats professionals de joves i persones amb dificultats d’inserció laboral.

La tasca de Creu Roja al Barcelonès Nord va començar fa més de 100 anys, amb la constitució de l’assemblea de Creu Roja a Badalona el 1902, la qual va arribar a disposar d’un consultori públic, una ambulància, 41 camillers, farmacioles i altres materials, així com un lloc de socors per accidents d’urgències.

22 anys després, al 1924, es va fundar l’assemblea de Santa Coloma de Gramenet, que es reorganitza al 1939, tenint també un consultori públic i lloc de socors amb camillers i material sanitari. I a l’any 1947 es crea l’assemblea de Sant Adrià del Besòs, amb un reté de 46 camillers, farmaciola d’urgència i material sanitari. En aquesta primera etapa al territori, es duia a terme una actuació més encaminada a l’assistència mèdica i de socors en casos d’emergència.

Entre 1982 i 1983 s’unifiquen aquestes tres assemblees per assolir una acció de major abast, i finalment el 30 de juny de 2004, es transformen en l’Assemblea Comarcal del Barcelonès Nord que coneixem avui.

L’acció i la història de Creu Roja al Barcelonès Nord serien impossibles sense el suport i l’entrega dels voluntaris i voluntàries de l’entitat, als quals volem agrair de tot cor la seva important tasca, així com també a totes les persones i empreses sòcies, que amb les seves aportacions econòmiques, donen un suport fonamental per al desenvolupament dels projectes.

L’assemblea comarcal del Barcelonès Nord compta amb 148 voluntaris i voluntàries que col·laboren en el diversos projectes d’intervenció social, socors, salut i ocupació que es porten a terme al territori.

Si tu també vols formar part de l’equip de voluntariat, demana més informació a través del telèfon 93 464 06 09, o a través del correu electrònic informacio.bcnnord@creuroja.org.