8 de Març. Històries de dones

Capacitat de resiliència, motivació, superació… Són algunes de les capacitats que aquestes tres protagonistes demostren en el seu dia a dia. Són dones que lluiten per seguir endavant i avui volem conèixer una mica més la seva història:

Tornar a començar de zero: de Senegal a Santa Coloma de Gramenet

L’Habsa va arribar de Senegal al 2008, amb una llicenciatura en literatura i ganes de començar de nou. Quan recorda el seus inicis aquí, explica que va ser molt difícil: “Al principi em quedava a casa sola, trobava molt a faltar a la meva família, i no parlava català ni castellà. A partir del primer any ja em vaig apuntar a classes d’idiomes i a partir d’aquí, a cursos i formacions diverses per trobar feina i fer xarxa social, ja que no podia homologar el meu títol”. Des de llavors no ha parat, tot i que afirma que a l’hora de trobar feina, sovint els estigmes culturals hi són molt presents. Combina la feina amb els estudis, amb el voluntariat a Creu Roja en el Banc d’Aliments de Badalona i col·laborant en altres entitats del territori, com la CASC (Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya) realitzant tasques de promotora socioeducativa amb joves senegalesos als instituts de Santa Coloma. També està molt vinculada amb accions de promoció dels drets humans i la igualtat de gènere. “No és fàcil tirar endavant amb tot, has d’aprendre a organitzar-te, i de vegades dormir menys, però m’agrada”. El seu pròxim objectiu és estudiar integració social per aplicar professionalment els coneixements adquirits amb la seva experiència.

Ressorgir quan menys ho esperes

“Treballar de nou i tornar a tenir la meva independència ha estat com ressorgir”, comenta la Núria després de passar per una situació familiar difícil i en plena pandèmia. Ella tenia el seu propi negoci, fins que la Covid19 la va obligar a tancar-lo. Fins llavors, la Núria sempre havia treballat, primer contractada en una empresa i després convertint-se en emprenedora amb el seu propi negoci: “És molt dur quan de sobte et trobes en aquesta situació. Mai he tingut que dependre de ningú econòmicament, i ara amb 55 anys estava enviant currículums i en un moment personal complicat, sumat a la por de no trobar res degut a la meva edat”. Però això no la va frenar, i des del primer moment va centrar-se en canviar les coses, començant per recuperar l’estabilitat econòmica, adaptant el seu CV i fent entrevistes. A través del programa d’intermediació amb empreses Incorpora, a l’octubre la Núria va trobar feina a una empresa de neteja: “Ara em sento de nou segura i amb més confiança en mi mateixa, i centrada en aconseguir el meu proper objectiu: recuperar el meu negoci quan la situació ho permeti”.

Quan rendir-se no és una opció

La Mª Carmen portava treballant molts anys en el seu propi negoci. Al 2019 va haver de tancar per motius personals, i va començar a treballar en una botiga de decoració de la llar, fins que amb l’arribada de la pandèmia, es va quedar a l’atur, sola amb els seus dos fills i factures pendents de pagar: “Em trobava en una situació molt complicada, amb moltes dificultats econòmiques, fins que vaig començar a l’octubre en una empresa de neteja, on segueixo a dia d’avui”. No era el primer cop que la Mª Carmen lluitava amb força per seguir endavant: “10 anys abans vaig superar un càncer, vaig decidir lluitar per viure, i davant d’aquesta altra situació, no em vaig rendir tampoc”. Des de Creu Roja va rebre orientació laboral i va participar en altres projectes fins que la seva situació s’ha estabilitzat una mica: “Ara estic més animada i a poc a poc, tornem a recuperar certa estabilitat a casa. En tot moment m’he sentit molt acompanyada a la Creu Roja, per això ara m’encantaria retornar una mica d’aquest suport a través del voluntariat”.

Des del Servei d’Ocupació de Creu Roja al Barcelonès Nord, hem atès més de 400 persones al 2020, entre elles 200 dones. A les dificultats de trobar feina en un moment com l’actual, en el cas de l’Habsa, la Mª Carmen i la Núria s’han sumat altres factors com l’edat, estigmes culturals o la conciliació familiar, que encara al 2021 segueixen influint en la inserció laboral de moltes dones.