Pla Creu Roja Respon Emergència Coronavirus al Barcelonès Nord

Des de l’inici de l’emergència pel Covid19 fins al dia d’avui, Creu Roja ha posat en marxa una de les majors activacions dels recursos al llarg de la seva història per respondre a les necessitats de la població més vulnerable, a través de les assemblees locals i comarcals distribuïdes pel territori. En el cas del Barcelonès Nord, l’assemblea ha seguit treballant per garantir i ampliar l’atenció bàsica de les persones ateses en els diferents projectes de l’entitat, especialment per garantir les necessitats alimentàries. En aquesta notícia fem un resum de les dades d’aquestes dues primeres setmanes d’activació.

Així, des dels programes Municipals d’Aliments Solidaris de Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, gestionats per Creu Roja en coordinació amb els serveis socials dels municipis, s’ha continuat treballant per repartir els lots quinzenals assignats a les famílies participants del programa, amb un total de 486 lots repartits aquestes dues primeres setmanes. D’entre ells, 34 lots d’urgència per a famílies amb dificultats derivades de la situació d’emergència d’aquests dies.

Com és habitual, el programa inclou la distribució d’aliments a domicili per a persones amb dificultats per recollir-los al magatzem, la majoria gent gran amb malalties cròniques. Les entregues s’han realitzat seguint les mesures de protecció per al personal tècnic i voluntari, vetllant per la seva seguretat i la dels col·lectius atesos. És per això que els aliments s’han deixat a la porta de les persones beneficiàries, evitant el contacte directe, i amb l’ús de guants i mascaretes per a la manipulació i distribució dels lots. En total s’han realitzat 37 distribucions d’aliments a domicili, una xifra més elevada de l’habitual per poder atendre a les circumstàncies de persones beneficiàries en situació de risc davant el coronavirus.

Distribució de medicació

En coordinació amb l’Hospital Municipal de Badalona i de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, voluntaris i voluntàries de l’assemblea porten a domicili la medicació d’aquells pacients fràgils i sense suport familiar, així com a aquells que no es poden desplaçar fins al centre perquè estan afectats per la COVID-19 o perquè tenen risc de contagi del coronavirus. En situació normal, aquests pacients acudeixen al Servei de Farmàcia a recollir els fàrmacs que tenen prescrits, ara són voluntaris i voluntàries de Creu Roja qui els recullen al matí per fer l’entrega a domicili. Durant la primera setmana, hem dut a terme més de 40 entregues de medicació.

Seguiment telefònic i prevenció per als col·lectius més vulnerables

Amb l’objectiu d’informar i tranquil·litzar les persones amb més risc davant el Covid19, des del centre de contacte de Barcelonès Nord s’han realitzat més de 700 trucades informatives i de seguiment a persones usuàries de Creu Roja de tota Catalunya (amb alt risc com gent gran, persones amb discapacitat, refugiades i ateses des dels programes de Salut). En total a Catalunya s’ha arribat a 45.000 persones.

A més del centre de contacte, també s’ha estat fent seguiment telefònic amb els 40 participants dels programes de Gent Gran del Barcelonès Nord, per detectar possibles noves necessitats durant aquests dies de confinament. Per amenitzar les seves hores a casa i continuar amb les activitats que habitualment realitzen durant els tallers presencials a Creu Roja, s’han preparat lots amb material d’entreteniment com mandales i quaderns d’exercicis d’atenció i concentració, que s’han distribuït als domicilis.

Totes aquestes accions de resposta, i les que es seguiran desenvolupant en les properes setmanes, també  vinculades al suport i orientació telemàtic des del servei d’ocupació, són possibles gràcies a la gran tasca i empenta del personal tècnic i de la trentena de persones voluntàries de l’entitat que aquests dies estan donant tot el seu suport. Gràcies per estar al costat de la població que més ens necessita ara i sempre!