Dia Mundial de l’alimentació

Segons dades de l’’11è estudi de l’Observatori de Creu Roja, el 44,5% de les persones ateses per la institució es troben en situació de pobresa crònica, és a dir, es troben en una situació de pobresa persistent. Les dificultats per trobar una feina segueixen sent una de les principals causes d’aquesta situació, que provoca dificultats per accedir a necessitats bàsiques com l’alimentació.

Des de l’entitat, treballem per afavorir la inclusió social d’aquestes famílies que viuen un procés d’especial vulnerabilitat social; treballant amb elles de forma integral, valorant tots els aspectes de la persona i mirant de descronificar les situacions de més risc d’exclusió social. Començant per garantir l’accés a l’alimentació, a través de diversos programes de suport alimentari fins que la seva situació els permeti una major autonomia:

Programa Municipal d’aliments solidaris:

Amb aquests programes de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que gestionem des de la nostra assemblea, proporcionem un suport alimentari per a les famílies que venen derivades des dels Serveis Socials del municipi. Quinzenalment se’ls fa entrega d’aliments de primera necessitat a través de lots amb aliments bàsics com llet, llegums, fruita, entre d’altres.

Programa de Suport a l’Alimentació Infantil

Facilitem l’accés a una alimentació sana i equilibrada a infants i joves que es troben en situació de vulnerabilitat. Facilitem a les famílies ateses des de Creu Roja unes targetes de prepagament perquè puguin comprar aliments i productes frescos en comerços de la seva localitat. Per complementar la distribució d’aquestes ajudes, també realitzem un seguiment i formacions amb les famílies per tal de garantir una alimentació saludable i una compra responsable.

Gràcies a iniciatives com la caminada “Huella Solidaria” i a la bona acollida que té en la població, els diners recaptats amb les inscripcions permeten recarregar una part molt important d’aquestes targetes, ja que es destinen íntegrament per aquest projecte.

Aliments sense gluten

També garantim l’alimentació adequada dels infants amb intoleràncies i al·lèrgies alimentàries d’aquestes famílies, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Les ajudes, consistents en el repartiment mensual de lots amb aliments especials i sense gluten, es vehiculen a través de la xarxa d’assemblees locals i comarcals de la Creu Roja. Aquest programa s’adreça a infants i joves d’entre 0 i 16 anys per ajudar a les famílies ateses per la Creu Roja a poder fer front a la despesa addicional que aquests aliments especials suposen.

Formació en hàbits alimentaris saludables

Aquests programes s’acompanyen de formacions i tallers periòdics, en els quals es facilita a les famílies beneficiàries eines teòriques per poder dur a terme una alimentació sana i saludable. Es treballen temes de nutrició, higiene i conservació dels aliments, les necessitats específiques d’alimentació dels infants i es promou una bona utilització dels recursos fomentant una dieta equilibrada.

Altres iniciatives solidàries per recaptar aliments al 2018

Gràcies a la col·laboració amb empreses del territori, i a les diverses iniciatives que s’organitzen als municipis del Barcelonès Nord, també aconseguim recaptar aliments i fons per donar suport a aquests programes. És el cas de l’empresa Alcampo, que cada any fomenta entre els clients del seu establiment a Sant Adrià del Besòs, així com a nivell de tot el territori espanyol, la recollida d’aliments per garantir els esmorzars i berenars dels infants i joves de les famílies que atenem des de Creu Roja. També gràcies a iniciatives com “Arracades contra la fam”, de les joieries 234 plata, durant diversos anys consecutius s’han recaptat aliments per als Programes Municipals d’Aliments.

Per aquest últim programa en el cas de Santa Coloma de Gramenet, són vàries també les iniciatives fomentades des de l’Ajuntament per recaptar aliments, com per exemple través de les entrades per al Festival de Música Rock Fest, celebrat al municipi, amb la qual els veïns i veïnes podien aconseguir una entrada per al concerts a canvi de portar 1kg d’aliments no peribles. O mitjançant el mocador solidari de la Festa Major, amb el qual aquest any s’han recaptat més de 9.000 euros que es destinaran a la compra d’aliments per al programa.