Dia Mundial de les Persones Refugiades

Segons dades d’ACNUR (Agència de l’ONU per als Refugiats), a mitjans de juny de 2018 hi havia més de 68.5 milions de persones desplaçades a la força en tot el món. Els conflictes, la violència generalitzada, les violacions de drets humans o les catàstrofes naturals, són les causes principals dels moviments de població.

Foto: classe de castellà per a persones nouvingudes

Context de les migracions forçoses

Dins de la Unió Europea, el volum de persones refugiades ha patit variacions en els últims anys però, tot i així, al 2018 les xifres es mantenien elevades. El conflicte Siri segueix sent actualment la major font de refugiats, però també hi ha altres països que generen un número molt elevat de persones refugiades, com és el cas d’Afganistan i Sudan del Sud. A Espanya, les nacionalitats més comunes entre les persones que sol·liciten protecció internacional són veneçolana, colombiana, hondurenya i salvadorenya, així com d’altres països de parla no hispana com Síria i Ucraïna.

En aquest context, no podem oblidar la problemàtica que té lloc cada dia a la Mar Mediterrània, on s’estima que, en el que portem de 2019, més de 17.535  persones han intentat arribar a Europa per perilloses rutes marítimes, jugant-se la vida. Malauradament, de totes aquestes persones moltes no arriben a les nostres costes: 500 persones desaparegudes al mar en la primera meitat de 2019 i més de 18.300 des de l’any 2014. Es tracta en molts casos de famílies senceres, les vides de les quals estan en perill i que es veuen obligades a fugir dels seus països degut a la pobresa i la misèria provocades pels conflictes armats.

Creu Roja i els programes d’atenció a les persones refugiades

Creu Roja treballa per atendre les necessitats humanitàries dels migrants, independentment de la seva condició jurídica, protegir i tractar amb dignitat a les persones en moviment i evitar la pèrdua de vides; facilitar l’acollida i la integració de les persones refugiades i sol·licitants d’asil, inclosa la seva inserció laboral, així com per sensibilitzar sobre la situació i els drets de les persones migrants i refugiades, prevenint l’exclusió social, la discriminació, el racisme i la xenofòbia.

Al territori del Barcelonès Nord acompanyem als sol·licitants de protecció internacional en la seva fase de preparació per a l’autonomia. Al llarg de 2018 es van atendre 15 persones en aquesta situació, i aquest 2019 seguim posant especial èmfasi en l’atenció d’aquest col·lectiu.

També portem a terme al territori una important tasca de sensibilització i conscienciació a la societat sobre les migracions forçoses, amb tallers i xerrades en diversos instituts del Barcelonès Nord, així com a través del còmic documental de no-ficció sobre migracions forçoses “Quan tanco els ulls recordo”, del qual hem fet entrega de diversos exemplars a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs.