Dia Mundial de les Persones Refugiades

Davant la crisi humanitària que durant l’última dècada sofreixen les milers de persones que es veuen obligades a deixar-ho tot enrere i a arriscar les seves vides per fugir de la guerra i de situacions de vulnerabilitat, Creu Roja ha prestat atenció humanitària a unes 200.000 persones arribades, sobretot a les costes d’Andalusia, Canàries, Ceuta i Melilla.

En els últims tres dies, hem atès a les costes del sud d’Espanya prop de 1.300 persones que hi han arribat. Enguany, allà s’hi han atès prop de 10.000 persones migrades en el que portem d’any, mentre que el 2017 se’n van atendre al voltant de 25.000. Una xifra que pot veure’s superada al finalitzar 2018, donat que amb l’arribada de l’estiu milloren les condicions climàtiques i del mar, i augmenta el número de persones que es decideixen a creuar l’estret. Sense anar tan lluny, aquest dies Creu Roja està donant acollida i atenció humanitària a Barcelona a 150 persones arribades des del port de València.

Aquestes són algunes de les dades que el referent autonòmic de Creu Roja Catalunya per a refugiats i immigrants, Oscar Barbero, ha explicat als assistents a l’acte que l’Ajuntament de Badalona ha organitzat per analitzar, des de diversos punts de vista, la situació d’aquest fenomen que afecta a milions de persones al món, en motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

Davant d’aquesta situació, és molt important la implicació de tota la ciutadania en el procés d’acollida, mitjançant accions de sensibilització sobre la crisi humanitària que facilitin aquest procés d’acollida, i utilitzant tots els recursos disponibles.

Un exemple d’aquest tipus d’accions es va exposar ahir a durant el Consell de Cooperació i Solidaritat de Santa Coloma, on es va mostrar a les entitats el Pla d’Acollida de Santa Coloma que preveu un conveni amb Creu Roja per treballar amb sol·licitants d’asil en fase d’integració al municipi.