“Formar-me a Creu Roja m’ha donat l’empenta que necessitava per seguir endavant”

En Mario Jovanny Carmona va realitzar a Creu Roja Barcelonès Nord el curs d’Auxiliar de Magatzem el passat mes de febrer. Després de diversos mesos de la formació teòrica, va fer pràctiques en un supermercat Carrefour, on ha estat contractat. Ara porta ja gairebé dos mesos treballant, i ens explica en aquesta entrevista com el fet de tornar a formar-se i renovar-se l’han ajudat a donar un pas més en el tema laboral, així com també a la vida personal.

“Estic molt a gust a la feina i, a més, el dia 30 d’aquest mes ja s’apropa, i això em dona seguretat perquè cobraré el meu salari”, comenta en Jovanny quan li preguntem què tal li va tot. Avui és el seu dia lliure, i s’ha passat per les nostres oficines per parlar amb nosaltres. El passat mes de febrer va començar el curs d’Auxiliar de Magatzem, amb certificat de carretó elevador i de manipulació d’aliments, a través del qual va realitzar pràctiques en un supermercat, el mateix en què ara porta més d’un mes treballant.

“Quan em vaig presentar per fer el curs estava passant per una situació personal i d’habitatge difícil, ja que la meva situació econòmica era molt precària”. Actualment, amb la seva nova feina, està estalviant per poder disposar dels diners necessaris per la fiança d’un pis de lloguer, i amb una actitud molt més positiva, ja que considera que el curs dona les eines per desenvolupar-se més enllà de l’àmbit laboral: “el curs em va ajudar a la vida quotidiana i personal, no només en l’aspecte professional”.

Durant la formació, el Jovanny va aprendre nous coneixements necessaris per treballar com auxiliar de magatzem, però les sessions d’orientació específiques per a cada usuari, juntament amb els tallers de millora de competències, el van ajudar a guanyar confiança en sí mateix, i a reaccionar d’una altra manera davant la seva situació: “Estava en un moment de negativitat total. Em tancava en mi mateix, patint una situació personal i familiar difícil i, en comptes de tirar endavant i lluitar, em vaig acovardir i em vaig veure superat pels fets, però el curs em va ajudar a veure les coses de manera diferent, a obrir-me. La meva actitud ara és molt diferent, més positiva”.

“El curs em va ajudar a la vida quotidiana i personal, no només en l’aspecte professional”

En Jovanny  va arribar de la República Dominicana fa 9 anys. Durant tot aquest temps, ha anat treballant en diferents àmbits laborals, però ha estat en l’últim any i mig quan s’ha trobat amb una situació de gran dificultat, fet que el va portar a Creu Roja per entrar en els programes de formació i inserció: “En la formació t’ajuden a conèixer-te millor, a creure en les teves capacitats i a millorar aquelles que més et costen. Guanyes confiança i, en el meu cas, vaig poder veure la llum al final del túnel. Les eines que et donen en el curs m’han ajudat també a millorar la meva forma d’expressar-me i de comportar-me en una entrevista de feina”.

Durant les 80 hores de pràctiques que va realitzar, en Jovanny es va esforçar i va aprendre a confiar en les seves capacitats, encara sense saber si podria incorporar-se a l’equip un cop finalitzades les pràctiques. Però va ser sobre tot aquesta bona actitud la que el va portar a obtenir bons resultats: ”No volia pensar en si m’agafarien després o no, sinó simplement pensava en les coses que estava aprenent i en el que em podrien servir en qualsevol feina el dia de demà. I sembla que tot ha sortit bé”.

Ara la seva intenció és que li renovin el contracte laboral per més temps i poder estalviar per aconseguir els diners suficients per la fiança d’un pis, i amb un salari mensual, tornar a adquirir una estabilitat: “Tinc l’esperança i sé que la meva situació millorarà, està millorant. Fins i tot si no em renoven aquí, sé que ara tinc una experiència i uns coneixements extra que abans no tenia per afrontar amb molta més confiança la recerca de feina, i això m’anima”.

Creu Roja Barcelonès Nord, des de l’àrea d’Ocupació, comença en el mes de setembre nous cursos, com el de Bugaderia i Tintoreria, el de Dependent/a de Fleca amb degustació en taula i barra, i el curs d’Auxiliar de comerç polivalent amb manipulació d’aliments, aquest últim per a menors de 29 anys inscrits en garantia juvenil. Tots ells ofereixen una part teòrica de competències bàsiques i orientació, juntament amb pràctiques en empresa, per poder crear noves oportunitats d’inserció reals com la del Jovanny. Per ampliar la informació sobre aquests cursos, podeu contactar amb Creu Roja Barcelonès Nord a través del telèfon 934640609 o del correu electrònic informacio.bcnnord@creuroja.org.