“Hem de dedicar-nos a donar un cop de mà als altres”

En Josep Ramon Dueso va arribar com a voluntari a Creu Roja fa 4 anys i mig, just abans de jubilar-se. Va incorporar-se a l’àmbit d’ocupació i, des de llavors, col·labora impartint tallers i activitats d’orientació per a la cerca de feina, i forma part del Comitè Comarcal de l’Assemblea del Barcelonès Nord com a vicepresident. En aquesta entrevista ens explica la seva experiència al llarg d’aquest anys i com el voluntariat és molt gratificant per a ell.

Com decideixes fer-te voluntari?
Vaig venir a través d’un bon amic meu que ja era voluntari i quan em va comentar que necessitaven a més persones, no ho vaig dubtar. Creu Roja és una ONG important, seria i de molt prestigi i amb molta història, amb la qual cosa vaig pensar que era un bon lloc per dedicar el meu temps lliure durant la jubilació. De fet, un dels meus primers records de nen és Creu Roja Barcelona, quan visitava amb ma mare l’Hospital del carrer Dos de Maig, en aquells anys de Creu Roja, per això sempre m’ha semblat una institució molt entranyable.

Aquesta no és la primera experiència que tens com a voluntari en una entitat. Què és el que t’aporta realitzar aquest tipus d’activitat en el teu temps lliure?
Crec que és important dedicar-nos a donar un cop de mà als altres, ho tinc molt clar, i quants més anys passen, més n’estic segur. Hi ha dos coses que m’estimulen i m’aporten alegria: aprendre i ajudar. Són dos coses que he vist que li donen sentit a la vida.

Fa anys vaig ser voluntari en el Telèfon de l’Esperança. Allà vaig aprendre molt sobre el procés d’acompanyament de les persones i la importància d’escoltar-les. Però prèviament ja havia estat fent altres activitats de voluntariat, perquè sempre m’ha aportat molt. En aquest sentit, el voluntariat m’ha donat sempre satisfacció, per això he intentat seguir aquest camí al llarg dels anys. Em fa sentir-me profundament bé i seguiré col·laborant amb Creu Roja fins que els cos aguanti…

“El camí del voluntariat m’ha donat sempre satisfacció”

Col·labores en l’àmbit d’ocupació. Quina és la funció del voluntariat aquí?
Actualment som tres persones voluntàries en aquest àmbit d’intervenció, i donem suport en els tallers d’orientació sobre com fer un CV, com i a on cercar feina… Una de les coses que més treballem en el sessions d’ocupació són les tècniques per afrontar les entrevistes de feina. A les sessions grupals que fem també aprofundim en els interessos personals dels i les participants, intentem que s’expliquin i es presentin.

El meu objectiu final com a voluntari en aquest àmbit és que la persona participant en el projecte trobi feina, i compartim aquest mateix objectius els dos, amb la qual cosa ens involucrem en aquesta tasca. I ho faig amb il·lusió, naturalitat i alegria, creant una interacció important amb els participant joves, així com amb els participants d’altres edats amb dificultats per trobar feina.

En realitat tu vens d’una professió que res té a veure amb l’orientació laboral…
Sempre he estat molt estudiós. Sóc Enginyer Tècnic, també economista i després vaig fer oposicions per al cos d’Enginyers de l’Estat. He treballat durant 35 anys com a funcionari de la Generalitat, i quan vaig entrar a Creu Roja com a voluntari vaig entrar directe a ocupació. Però si m’haguessin necessitat en qualsevol altre àmbit d’intervenció, ho hauria fet igual. M’haguessin donat la formació necessària també per fer-ho i cap endavant.

Jo ho faig el millor que puc i el millor que sé. Crec que per sobre de tot, el voluntariat és una qüestió de disponibilitat. El voluntari ha de tenir ganes d’ajudar i ja t’ensenyaran després com fer-ho. Si algú dubta sobre si sabrà fer-ho o no, no s’ha de preocupar. El més important al final són les ganes que tens i el que transmets a la persona a la que vols ajudar. S’ha de fer de tot cor i mostrar interès respecte al que està passant l’altra persona, alegrar-te de les seves fites… I et trobes a gent molt professional, tant per part dels tècnics com dels voluntaris, creant-se així un gran equip.

“Per sobre de tot, el voluntariat és una qüestió de disponibilitat”

Què has après aquests anys fent el voluntariat a Creu Roja?
Moltes coses! M’agrada aprendre coneixements en general, però aquí a Creu Roja sobre tot estic realitzant un aprenentatge vital molt important. Maneres de viure la vida, gent que ho ha estat passant molt malament i la força que veus en ells per sortir endavant. Aprens a valorar molt les coses i el que tens, t’obres a noves realitats i cultures a través del contacte amb les persones… Tot això hem permet aprendre coses molt humanes, ja que sintonitzes molt amb les persones. És una mica posar en pràctica un concepte en el qual hi crec molt: la fraternitat. Som éssers humans i entre tots i totes ens hem d’ajudar. En definitiva, és una mica aplicar la idea de “tracta als altres com t’agradaria que et tractessin a tu”.

Ets voluntari i, a més, vicepresident del Comitè Comarcal de l’Assemblea del Barcelonès Nord, òrgan que vetlla per l’acompliment dels principis i objectius i pel bon funcionament de la Institució.
Els socis i voluntaris poden formar part activa de la vida associativa de Creu Roja, també dins els òrgans electes de govern de la institució a nivell territorial. Coneixes l’estructura organitzativa que té Creu Roja, els seus òrgans de funcionament, i t’hi pots involucrar a un nivell més .Un cop a dins del Comitè Comarcal del Barcelonès Nord, em van proposar ser vicepresident, i aquí segueixo, però sempre sense pretensions i modestament, simplement donant un cop de mà.

Què li aconsellaries a algú que vol fer-se voluntari o voluntària?
Que ho provi! Val la pena perquè és una gran experiència. Per a la gent jubilada crec que és una manera molt interessant d’utilitzar part del seu temps lliure en aquesta nova etapa, ho recomano. Tot i que en realitat, qualsevol edat és ideal per fer-ho, perquè és bo dedicar part del nostre temps a ser solidaris, ja que això t’aporta moltes satisfaccions. De vegades ens oblidem que estem interconnectats amb la resta de persones, i el fet de sortir d’un mateix i projectar-se a la resta és alliberador i et dona una altra perspectiva de les coses. El voluntariat et permet involucrar-te amb la resta, fraternitzar, conèixer gent molt bona i buscar una societat millor. Aquesta és la meva experiència, la qual em permet estar molt millor amb mi mateix i amb els altres. Ho recomano a tothom.

Si tu també vol fer voluntraiat, com en Josep Ramon, contacta’ns a través del telèfon 93 464 06 09 o a fes clic en aquest enllaç.