Iban Diaz: “Mai és tard per començar a treballar a la cuina”

L’iban Diaz és el propietari, juntament amb la seva dona, Sara Blasco, del local de moda de Santa Coloma, l’hamburgueseria “1982”, i és el guanyador del concurs d’hostaleria Bartalent 2016. Tot i estar molt enfeinat, ahir ens va acompanyar per explicar la seva història en una xerrada als alumnes del curs Tastet de Cuina, com a exemple de professional i emprenedor de la restauració, àmbit laboral al qual s’ha incorporat fa pocs anys amb èxit. Durant dues hores, va donar consells molt interessants als i les joves que volen iniciar-se en aquesta professió i va respondre els seus dubtes.


 Els alumnes del Curs Tastet de Cuina són joves d’entre 16 a 29 anys que volen descobrir les bases de la professió de cuiner i auxiliar de cuina, per després d’aquest curs de dues setmanes, ampliar la seva formació en aquesta direcció. És per això que han trobat en l’Iban Diaz tot un exemple a seguir. Com molts d’ells, l’Iban no va començar treballant en el món de la cuina i la restauració, sinó que es dedicava a un ofici totalment diferent: soldador, en el qual va treballar durant 15 anys, fins que als 32 anys d’edat va decidir canviar de professió, muntant amb la seva dona el seu propi bar a Santa Coloma: el bar-restaurant “1982”, com a símbol de l’any en què tots dos van néixer.

A partir d’aquest moment, la seva vida canvia i es dedica amb cos i ànima al seu negoci, pel qual aprèn noves tècniques de cuina a través d’alguns cursos i formacions però sobre tot, de forma autodidàctica a través d’internet i posant en pràctica les seves idees: “la imaginació i la creativitat són un factor molt important per al cuiner, així com anar provant, buscant noves idees i aprenent constantment per trobar nous plats”. A més de la creativitat, l’Iban va voler remarcar altres característiques fonamentals d’aquesta professió, com són la motivació i la constància: “l’àmbit laboral de l’hostaleria és molt sacrificat, ja que els horaris són complicats. Cal treballar força hores i en dies festius. Però val la pena quan un client valora la teva feina com a cuiner o el teu servei com a cambrer. Ets sent reconegut i recompensat”.

Precisament, per sentir-se reconegut a la feina, va decidir canviar-ho tot i dedicar-se a la cuina, on ara gaudeix i segueix aprenent cada dia amb el seu propi negoci. Perquè segons ell: “Mai és tard per començar a treballar a la cuina”, i està feliç d’haver pres aquesta decisió i haver engegat un nou projecte que, dos anys després, està tenint resultats molt positius. Fins i tot ja s’està plantejant ampliar el negoci amb nous locals, i està estudiant la creació de la seva pròpia marca de cervesa artesanal.

                                            “Com a cuiner em sento reconegut i recompensat”

El fet d’haver guanyat el premi de Bartalent 2016 li ha obert portes i noves col·laboracions, però tal i com explicava als alumnes, cada dia segueix treballant moltes hores i segueix posant en pràctica noves idees, per assolir cada vegada noves metes.

El seu testimoni és una forma de motivar als participants del curs, que durant dues setmanes faran un tastet del que suposa treballar en l’àmbit de la cuina. Però el reu relat no només els motiva a nivell professional, sinó també a nivell personal, animant-los a convertir les seves metes en resultats reals, a través de la constància i la il·lusió.