“Per fer voluntariat només cal passar de les paraules a l’acció”

La Marta Ruiz és tot un exemple d’energia. Als seus 22 anys, compagina els estudis de Criminologia i Psicologia amb la feina els caps de setmana i amb dos cursos d’idiomes. I encara li queda la tarda dels dijous per fer voluntariat sense deixar de banda el seu temps d’oci. Avui ens explica que, quan hi ha ganes d’ajudar els altres, és possible trobar el temps per fer-ho:

Fa tres mesos que t’has incorporat a la Creu Roja. Què et va motivar a fer-te voluntària?
Ja havia estat anteriorment en una altra entitat, acompanyant a infants en situació de vulnerabilitat. Vaig començar al Batxillerat, quan a través de l’Institut et convalidaven una assignatura a través d’hores de voluntariat. Quan vaig acabar l’assignatura em van proposar que em quedés, i com m’agradava tant, vaig seguir dos anys més com a mentora en un centre obert. Fins que després amb la universitat ho vaig acabar deixant. Però sempre em va quedar la cosa de seguir fent voluntariat, i aquest cop vaig venir a informar-me a Creu Roja.

Ara estàs els dijous al projecte d’Èxit Escolar, fent reforç escolar i acompanyament amb infants i joves. Tenies clar que volies continuar en aquest àmbit d’intervenció?
En realitat no. Vaig venir a informar-me del ventall de projectes que hi havia, però no era la meva única possibilitat. M’agrada estar amb infants perquè ja ho havia fet abans, però sobre tot perquè puc formar part d’un projecte com aquest on ajudem a que aquests infants i joves, així com les seves famílies, s’emportin a casa una base amb la qual després treballar no només temes de reforç escolar sinó també d’higiene o hàbits saludables, entre d’altres.

Un altre projecte que em crida molt l’atenció és el d’Infància Hospitalitzada a Can Ruti, on segurament també participaré, o l’àmbit de Socors i Emergències, pel qual ara m’agradaria formar-me en Primers Auxilis i formar part també de l’equip de serveis preventius.

“A cadascun dels projectes on col·labores aprens coses diferents, però totes t’aporten molt”

Ja es nota que ets una persona inquieta i que mires de trobar el temps per fer voluntariat com sigui i en àmbits d’intervenció molt diversos…
Quan sé que tinc temps lliure, ho faig. Les tardes que no he d’estudiar ni treballar m’agrada també gaudir d’un temps d’oci, però intento buscar-me també un espai per al voluntariat durant la setmana. Podria tenir l’excusa de dir que no tinc temps, però si vols de veritat fer alguna cosa d’utilitat i altruista, el trobes.
Crec que has d’estar obert a provar diferents experiències i projectes quan entres a una entitat a fer voluntariat, perquè el més important és tenir les ganes d’ajudar… Cada matí quan em desperto penso que tot el que faré al llarg del dia és per a mi. En canvi quan vinc el dijous a Creu Roja, em fa sentir que serveixo per alguna cosa més que no és per beneficiar-me jo sola. És una sensació que m’agrada.

“Intento buscar-me també un espai per al voluntariat durant la setmana”

Què aprens a través del voluntariat?
Aprenc a saber tractar amb les persones, a conèixer realitats i situacions diferents a la meva, diversitat cultural, aprenc a tenir paciència i sobre tot adquireixo una responsabilitat. A cadascun dels projectes on col·labores aprens coses diferents, però totes t’aporten molt.

Però sobre tot has de tenir un compromís i una responsabilitat. Encara que només vinguis una estona a la setmana, com jo, és molt important que entenguis que hi ha algú que en aquella estona t’espera i que compta amb tu.

Què li diries a algú que s’estigui plantejant fer voluntariat?
Que deixi de dir que vol fer-ho i realment es posi a provar-ho! Per fer voluntariat només cal passar de les paraules a l’acció, perquè després un cop ho fas, guanyes molt i no perds res. No perds el temps, sinó que estàs ajudant i això serveix sempre. A més, a Creu Roja he pogut veure que l’equip de voluntaris i tècnics fa una pinya, per poder atendre d’una forma molt integral a les persones a les que atenem, de manera que independentment de a quin projecte estàs, notes que englobes moltes coses.

Si tu també vols fer-te voluntària, com la Marta, truca’ns al 93 464 06 09 o accedeix a aquest formulari online.