Pilar Valient, voluntària de Creu Roja Barcelonès Nord des de fa 5 anys: “El voluntariat ha estat la meva millor medicina”

Després d’estar 45 anys treballant en un forn de pa, la Pilar es va quedar sense feina el juliol de fa 5 anys. S’havia passat tota la vida treballant en el gremi de la fleca, i sempre en el mateix local de barri. Amb 58 anys, veia com el món laboral li tancava portes, però una nova experiència arribava per a ella: descobrir el voluntariat, el qual ens explica al llarg d’aquesta entrevista, ha estat un suport vital per a ella, i un canvi molt positiu en la seva mentalitat.

“Quan em vaig quedar sense feina, estava deprimida, trista per no trobar res que em fes tornar a sentir bé. Estava acostumada a treballar de cara al públic, a començar cada dia molt d’hora a treballar, i de sobte, em veia sense res”, ens explica la Pilar recordant aquesta situació tan difícil per a ella 5 anys enrere”. “Com em costava molt dormir, fins i tot vaig arribar a anar al metge, però quan em va dir que hauria de prendre pastilles, vaig canviar el xip, i vaig decidir mantenir-me forta i no rendir-me. Així que vaig començar a pensar en com podia aprofitar el meu temps lliure, i vaig decidir informar-me per fer voluntariat”.

Sempre ha estat involucrada en els moviments veïnals i socials del barri (associació veïnal, Consell de la Dona…) per això quan va decidir informar-se sobre el voluntariat, va voler fer-ho també a nivell local en el seu municipi, i així va arribar a la Creu Roja del Barcelonès Nord. Quan li preguntem ara per la seva experiència com a voluntària, ens contesta de forma contundent: “després d’aquests anys aquí, he de reconèixer que la decisió de fer voluntariat ha estat la meva millor medicina per animar-me i veure les coses des d’una altra perspectiva. Cap pastilla o medicament t’ajuda a aprendre totes les coses que et fan sentir realitzat com a persona i conèixer-te millor interiorment. I això no es pot aprendre ni en la millor universitat del món, si no només fent voluntariat”.

“El somriure i la confiança que t’ofereix la gent gran és impressionant, així com tot l’amor que et donen, el mateix que tu sents per ells”

Durant tots aquests anys, la Pilar ha estat col·laborant com a voluntària en diversos projectes de l’entitat, però ha estat especialment amb el programa de Gent Gran on ha participat més. Un cop es va informar sobre el voluntariat a Creu Roja i va fer la formació bàsica institucional, va trobar el lloc on més còmode se sentia ella: “durant tots els meus anys al forn de pa, vaig acabar establint una relació de profunda amistat amb els clients, fins al punt de sentir-nos com família. Molts d’aquests clients eren gent gran, a la qual escoltava i intentava donar el meu suport perquè no se sentissin sols. Per això quan vaig saber que podia col·laborar amb gent gran, no ho vaig dubtar”.

Amb el programa de Gent Gran, els acompanya en sortides i excursions, parla amb ells i els escolta, aprèn molt, dona suport en  tallers de memòria i altres activitats d’estimulació cognitiva, sensorial o emocional… Però a més de dedicar el seu temps lliure al voluntariat amb aquest col·lectiu, també ha estat col·laborant simultàniament en el programa municipal d’aliments, on ha donat suport en el repartiment d’aliments a famílies que passen per un moment difícil, muntant i entregant els lots que recullen periòdicament.

Aquest any ha iniciat  la seva col·laboració en el programa d’Infància Hospitalitzada, on ajuda els infants i les seves famílies: “estic amb mares i pares , avis i àvies, que han d’estar 24 hores amb els infants ingressats, en molts casos durant llargs períodes, i amb la meva tasca, els ajudo a que puguin sortir a airejar-se, i descansar una estona o fer gestions, ja que ens quedem amb els infants a l’habitació o els portem a l’espai de jocs habilitat per jugar i animar-los. La família se sent acompanyada i recolzada d’una banda, i de l’altra els infants també”.

“L’acció del voluntari és sense ànim de lucre, però el somriure que et tornen les persones no té preu”

Durant aquest temps fent de voluntària, s’ha adonat de la importància que té per a ella dedicar el seu temps lliure d’aquesta manera: “m’agrada involucrar-me al màxim amb els projectes on col·laboro perquè fer voluntariat a la Creu Roja és com una droga, ja que un cop comences, t’enganxa, i ja no saps dir no a donar suport en els projectes on siguis necessari”. “Aprofito el meu temps lliure per ajudar a les persones que estan passant per un moment difícil, i ho faig de forma totalment altruista, ja que és una acció sense ànim de lucre, però el somriure que et tornen les persones és molt especial i no té preu. No hi ha diners a tot el món per pagar el que et retorna el fet de ser voluntari”.

Per a la Pilar, el voluntariat és ja una part de la seva vida quotidiana, i és un espai on cada vegada coneix a més gent i fa amics, especialment amb la resta de voluntaris, amb els quals treballa molt en equip: “una de les coses que més t’omple del voluntariat és la feina en equip. Jo sempre havia treballat de forma individual, i per mi treballar en equip amb la resta de voluntaris ha estat una experiència totalment nova i molt gratificant”.

Ara és una de les voluntàries més apreciada pels participants del programa de Gent Gran, i una de les més actives, i fent balanç dels últims anys en aquesta entrevista, defineix com a molt positiva la seva decisió d’entrar a formar part de la Creu Roja: “el voluntariat m’ha ajudat a reforçar els meus valors, a sentir-me realitzada com a persona i a sentir-me molt útil. He seguit cap endavant amb força i feliç, i fent nous amics i amigues. És una forma molt gratificant de compartir el teu temps lliure, i ho recomano molt”.

Si tu també vols fer voluntariat, contacta amb nosaltres trucant al 93 464 06 09 o a través del nostre web: http://creurojabarcelonesnord.org/col-labora/com-a-voluntari/