Presentem als instituts el “joc de preguntes que mai ningú hauria de fer-se”

Cada minut que passa, 20 persones arreu del món es veuen obligades a deixar el seu país per motius aliens a la seva voluntat, segons dades d’ACNUR. Durant les Jornades per la Pau i la Cooperació “Obrint Fronteres”, organitzades per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Creu Roja Barcelonès Nord s’ha volgut sumar a les activitats de sensibilització i reflexió previstes, per tractar un tema molt actual que ens influeix a tots i totes: les migracions forçoses.

Durant una setmana, Creu Roja Barcelonès ha ofert als instituts de Santa Coloma de Gramenet l’oportunitat de fer amb els estudiants de segon cicle de l’ESO i Batxillerat el taller sobre migracions forçoses “The Real Pursuit: el joc de les preguntes que mai ningú hauria de fer-se”. Es tracta d’un joc de rol a través del qual l’alumnat es fica en la pell de personatges que es veuen obligats a fugir dels seus països, a través de quatre històries diferents basades en històries reals tractades per Creu Roja.

Un joc per mostrar el que hi ha darrera de les estadístiques

A través d’aquesta dinàmica de preguntes, els joves han de plantejar-se com fer front a diferents situacions i dilemes amb els quals es troben les persones que es veuen obligades a fugir dels seus països d’origen per causes externes. Aquestes poden ser conflictes armats i altres situacions de violència, persecucions per raons polítiques, ètniques o religioses, desastres naturals, crisis alimentàries, entre d’altres. Segons la resposta dels joves, passaran per un camí o a un altre que, per desgràcia, en la realitat no sempre arriba a bon port, ja que moltes persones perden la vida pel camí, o per altres motius, no aconsegueixen sortir del país.

L’objectiu final del joc és la sensibilització respecte a les migracions forçoses i l’acollida de refugiats. Ens fiquem a la pell de totes aquelles persones que fugen del seu país arriscant la seva vida i deixant enrere tot el que tenen per començar de zero. Són preguntes que mai ningú hauria de fer-se, però que cada dia es repeteixen arreu del món més de 65 milions de persones que es veuen obligades a marxar.

Al finalitzar la partida, els joves acaben reflexionant sobre la realitat que hi ha darrere de les migracions forçosos, i acompanyats de les dues agents de sensibilització encarregades de dinamitzar el joc, posen en debat diverses formes d’acollida i de trencar amb els estereotips que sovint s’utilitzen per parlar d’aquest tema.

El taller ja s’ha realitzat amb èxit a l’Institut Terra Roja amb alumnes de 3er d’ESO, a l’Institut Les Vinyes per alumnes de Primer i Segon de Batxillerat, i també es va realitzar a la carpa ubicada a la plaça de la Vila el passat divendres, amb uns 30 joves provinents de diversos Centres Oberts del municipi. El proper dimecres serà el torn dels alumnes de 4rt d’ESO de l’institut La Bastida.